Blogi v nobenem primeru ne izražajo mnenj ustanove (CIRIUS Kamnik)
ali Evropske unije; predstavljajo izključno mnenja avtorjev.

ponedeljek, 11. marec 2024

Nagrada za drugačnost

 Dušan Rutar

Letošnjega oskarja za najboljšo žensko vlogo je dobila Emma Stone. Njen lik je Bella Baxter, ki nastopa v filmu z naslovom Nesrečna bitja (Poor Things). To je pripoved o drugačnosti, o drugačni osebi, o drugačni ženski, o drugačnem človeku v svetu, v katerem je veliko predsodkov, krivičnih razlik med ljudmi, ujetosti v dolgočasne vsakdanje rutine in izkoriščevalske medsebojne odnose. Bella je drugačna, zlasti pa je pomembno, da v tej drugačnosti tudi vztraja; ne pride ji na misel, da bi prenehala biti drugačna, in vseeno ji je, kaj si o njeni drugačnosti mislijo drugi ljudje.

Njeno drugačnost razumemo, če dojamemo pomen predsodkov, ki jih imajo ljudje, in njihove funkcije v vsakdanjem življenju, in če se lotimo razmišljanja o enakosti oziroma egalitarnosti, dodamo pa še možnost, da se človek osvobodi od tega, kar ga v najboljšem primeru ovira, da bi dobro živel, v najslabšem pa počasi uničuje.

Bella ne pozna predsodkov svojega časa in ne kaže najmanjšega interesa, da bi se jih priučila, svobodno raziskuje svoje telo in odkriva užitke. Zelo hitro se uči o svetu, v katerem živi, to pa pomeni, da spoznava predsodke, ki jih imajo ljudje, spoznava nepravičnosti v njihovih medsebojnih odnosih, zlasti pa ji je vse bolj jasno, da se hoče zavzemati za enakost.

Zakaj se hoče zavzemati za enakost, če pa je očitno, da so ljudje različni? Zakaj jih ne pusti pri miru in raje živi v miru svoje (drugačno) življenje?

Zavzemati se hoče zato, ker je drugi ljudje, zlasti moški, ne pustijo pri miru in jo izkoriščajo. Naj se pusti izkoriščati? Seveda ne. Zgornje vprašanje bi zato morali najprej zastaviti moškim, ne njej.

O njenem zavzemanju pa izvemo veliko več, če si natančno ogledamo, kaj dela in zagovarja.

Zagovarja intelektualno in psihološko moč; ima eno in drugo. Intelektualna moč pomeni, da ne moreš več nazaj, ko spoznaš, kaj je dobro in kaj ni, to pa pomeni, da nisi več zmožen za zlo. Psihološka moč pomeni, da vztrajaš pri tem, kar si spoznal, da je dobro, in se ne pustiš zapeljati. To je čisto preprosto.

Bella je ženska, ki skozi raziskovanje tega, kar imajo ljudje med seboj, hitro odrašča in postaja vse modrejša. Napreduje in z njenim napredkom se oblikuje drugačen svet od tega, v katerem obstajajo predsodki, medsebojno izkoriščanje in prazne vsakdanje rutine.

Nazadnje jo vidimo s knjigo v roki. Ne po naključju.