Blogi v nobenem primeru ne izražajo mnenj ustanove (CIRIUS Kamnik)
ali Evropske unije; predstavljajo izključno mnenja avtorjev.

ponedeljek, 17. junij 2024

Življenje v očeh invalida - 9. del

Potovanja


 

Hej!

Danes bom govorila o potovanjih gibalno oviranih oseb.

Tako kot vsi ljudje tudi mi radi potujemo, vendar moramo tako kot številne druge stvari prilagoditi tudi potovanja. Če bi želela recimo potovati v London, bi se odpeljala z letalom. Za mene, ki težko sedim oz. potrebujem izključno po meri prilagojen sedež z veliko oporami, to pomeni, da ne morem sedeti v letalu, ležati pa tudi ni mogoče. Moj električni voziček bi spravili med prtljago. Pri transportu vozičkov pa je veliko primerov, da se voziček med vožnjo z letalom poškoduje, kar pomeni, da je lahko potem v kraju, kamor potuješ, neuporaben.

Najbolj varno in udobno potujem v avtomobilu. Ker se hitro utrudim, grem težko kam daleč. Let z letalom je veliko hitrejša možnost premagovanja velike razdalje, zato se mi zdi pomembno, da letala postanejo prilagojena, da bi v njih lahko sedeli na svojem vozičku in s tem postali enakovredni ostalim potnikom.  

Vaša dijakinja

Potreba po svobodi in kompasu

Dušan Rutar

Človeka lahko razumemo tudi kot sistem, ki se razvija in korigira samega sebe. Kako je to videti v vsakdanjem življenju?

ponedeljek, 10. junij 2024

O sprejemanju samega sebe

Dušan Rutar

Človek, ki gleda televizijske serije in nadaljevanke, popularne hollywoodske filme in podobne video izdelke, zelo hitro dobi občutek, da so igralci in igralke, ki nastopajo v njih, praviloma so lepi, mladi in močni in inteligentni in imajo vitko telo, zmožni ustvarjati skoraj neverjetne odnose, se družiti na spektakularne načine, se zanimivo pogovarjati, jokati in smejati, se brez zadržkov predajati pustolovščinam in skoraj čudežnim priložnostim, ki obračajo njihova življenja na nepredstavljive in zavidanja vredne načine. Spoznava, da je njegovo vsakdanje življenje veliko bolj dolgočasno, rutinsko, revnejše, nezanimivo in čisto nič pustolovsko. Običajni vsakdan namreč ne prinese nič kaj posebnega, ničesar zelo novega in drugačnega. Bolj je podoben teku lene reke, ki se počasi vije in se izgublja nekje v daljavi. Zdi se torej, da je svet zabave privlačnejši, pestrejši in zanimivejši od vsakdanjega življenja.

ponedeljek, 3. junij 2024

Plenilci človeških duš

 Dušan Rutar

Morda ste že kdaj dobili izkušnjo, da vas hoče nekdo v bližini omalovaževati, uničiti vaš ugled in vas prizadeti, čeprav mu niste storili ničesar. Čudite se nad takim vedenjem, a le zato, ker ne razumete narave ljudi, ki se tako obnašajo.