Blogi v nobenem primeru ne izražajo mnenj ustanove (CIRIUS Kamnik)
ali Evropske unije; predstavljajo izključno mnenja avtorjev.

ponedeljek, 3. junij 2024

Plenilci človeških duš

 Dušan Rutar

Morda ste že kdaj dobili izkušnjo, da vas hoče nekdo v bližini omalovaževati, uničiti vaš ugled in vas prizadeti, čeprav mu niste storili ničesar. Čudite se nad takim vedenjem, a le zato, ker ne razumete narave ljudi, ki se tako obnašajo.

To so ljudje, ki imajo pogosto narcistične osebnostne poteze ali pa so strukturirani kot narcistične osebnosti. Ne prenesejo vašega uspeha, vaše priljubljenosti, vaše inteligentnosti in vaše samozavesti. Takih ljudi se je dobro bati, zlasti pa je dobro dovolj zgodaj spoznati, kdo so v resnici.

Danes že klasično delo o narcistični kulturi in narcističnih ljudeh, naslov knjige, ki jo je napisal Christopher Lasch, prvič je izšla leta 1979, je Kultura narcizma: ameriško življenje v dobi vse manjših pričakovanj, je zanimivo tudi danes. Tako je zato, ker dobimo ob njenem branju dober vpogled v oblikovanje kulture narcizma in naraščanje narcističnega vedenja, ki se kaže v samozagledanosti ljudi, njihovem pretiranem ali neomejenem zadovoljevanju lastnih apetitov, želja ali muh ter pomanjkanju empatije in sočutja.

Lasch in številni drugi avtorji poudarjajo oblikovanje novih identitet ljudi, ki so izrazito fragmentirane, razdrobljene in nemočne. Za fragmentirani, razdrobljeni in narcistični jaz pa je značilno tudi to, da ima izrazite občutke neustreznosti in tesnobe, zato ves čas potrebuje druge ljudi, da ga potrjujejo, hvalijo in občudujejo. Za tak jaz je značilno, da živi, kot bi bil ves čas na odru pred občudujočim občinstvom. Brez njega dobesedno ne obstaja in ima občutek, da je luzer. 

Nič čudnega torej, da so v tistih časih psihoterapevti in psihoanalitiki začeli poročati o nenavadnem paradoksu, kajti v terapijo in analizo je prihajalo vse več narcističnih ljudi, ki so sicer veljali za uspešne ter so bili premožni in ugledni.

Taki ljudje pa nimajo le občutkov neustreznosti, temveč so tudi nevarni za druge ljudi. Pred njimi se je zato dobro zaščititi, saj hočejo kontrolo nad ljudmi, hočejo občutek moči nad njimi. Pogosto je tako: največ takih občutkov hočejo ljudje, ki so nemočni, imajo občutke neustreznosti in fragmentiranosti lastne identitete.

Kako se torej zaščitimo pred njimi?

Naj poudarim: nad vami hočejo imeti oblast in kontrolo predvsem ljudje, ki so sicer šibki, nemočni in imajo močan občutek neustreznosti. Ne bojte se jih torej, saj so kakor tisti mali možic iz filma Čarovnik iz Oza. Obnašajo se sicer dominantno in agresivno, hočejo ukazovati in biti avtoritete, vendar so predvsem nemočni.

Pred njimi se zaščitite tako, da se najprej zavedate, da vas hočejo pod svojo kontrolo natanko zato ker se vas – bojijo. V resnici ne vedo, kako naj vas obvladajo, zlasti če ste samozavestni in kažete samospoštovanje. To spoznanje je zelo pomembno, kajti narcistični ljudje imajo nizko samospoštovanje in nizko samozavest, zato potrebujejo druge ljudi, da jih nekako potolčejo, potunkajo in si umetno zgradijo samospoštovanje in samozavest z uničevanjem samospoštovanja in samozavesti drugih ljudi.

Dobro se je tudi zavedati, da je narcističnim ljudem malo mar za vas. Ne cenijo in spoštujejo vas niti malo. Njim je mar samo zase. Če jim torej pokažete, da jih spoštujete in ste prijazni do njih, bodo to izkoristili in zahtevali več istega, kar pomeni, da boste čez čas njihove žrtve, ujete v krog večno enakega obnašanja, v katerem dajete, ne da bi kaj prejeli.

Tako vedenje vas izčrpava, toda narcistični ljudje zahtevajo od vas še več pozornosti, še več energije, ki jo srkajo od vas, podobno kot pijavke črpajo kri iz vašega telesa.

Ne pozabite, da so narcistični ljudje izvrstni in inteligentni igralci, ki so ves čas na odru in terjajo vašo pozornost, da imajo občutek kontrole nad vami. Uporabljali vas bodo toliko časa, dokler ne izčrpajo vse energije iz vas, nato vas bodo zavrgli v obcestni jarek kot staro, izrabljeno cunjo.

Ne verjemite jim torej, da želijo biti z vami, da vas imajo radi, da vas cenijo in spoštujejo – vse to je zgolj igra, ki jo potrebujejo. V resnici hočejo, da padete na kolena, da postanete njihova žrtev, zlasti čustvena. Če bo treba, bodo o vas širili umazane izmišljene zgodbe, da bi vas ponižali in prizadeli. Takih zgodb bo več, če boste delovali samozavestno in če jim boste sporočali, da ste jih spregledali in da veste, da so narcistični, moteni in poškodovani torej.

Naj se vam ne smilijo, kajti usmiljenje je v takih primerih dobro premišljena in inteligentno postavljena past. Ko boste padli vanjo, boste morda še dovolj zgodaj spoznali, kako naivni ste bili in kako brez čustev so narcistični ljudje, ki so vas pripravljeni vsaj odstraniti z določenega položaja ali pa celo uničiti, ker sami potrebujejo občutek moči, nadzora in vpliva, obenem pa ne prenesejo vaše uspešnosti, vaše inteligentnosti in vašega samospoštovanja, vaše moralne drže in neodvisnosti.

Prav te lastnosti in zmožnosti so vaša najboljša obramba pred narcističnimi ljudmi. Tudi pred drugimi, seveda, toda v tem zapisu je pod drobnogledom narcizem, ki ga je okoli vas več, kot si mislite.