Blogi v nobenem primeru ne izražajo mnenj ustanove (CIRIUS Kamnik)
ali Evropske unije; predstavljajo izključno mnenja avtorjev.

ponedeljek, 13. maj 2024

Življenje v očeh invalida - 7. del

Genska terapija
Hej!

Danes bomo govorili o pomembni temi. To je GENSKA TERAPIJA. Če še niste slišali za to, brez panike. Razložila bom, kakšno čudo je to. Priporočam v branje vsem, ki se zanimate za genetiko in človeško telo.

Vsi imamo DNK. DNK je molekula, ki je zapakirana v paket z imenom kromosom. DNK v kromosomih je "šef" telesa. Daje navodila za tvorbo beljakovin, ki igrajo pomembno vlogo pri delovanje telesa. Včasih pa se DNK poškoduje. Zaradi tega ne more dajati pravih navodil za tvorbo beljakovin. To lahko vpliva na različne telesne funkcije. Znanost je dolgo raziskovala načine, kako popraviti DNK. S pomočjo umetno izdelanega virusa je to mogoče. Ne se bati, umetni virus ne prenaša bolezni. Virus je narejen, da ve kam mora iti. V svoji notranjosti nosi popravljeno DNK. Ko pride do cilja, popravi napako. DNK posledično daje prava navodila. Veliko časa traja, da taka zdravila nastanejo. To je predvsem zaradi varnosti.

Genska terapija je torej zdravljenje in odpravljanje genetskih napak. Na ta način je mogoče zdraviti bolezni, ki jih do sedaj nismo mogli. Za veliko gibalno oviranih oseb je vzrok za njihove težave genetska napaka, med njimi tudi moja bolezen.

Še video v angleščini na temo genske terapije:

https://www.youtube.com/watch?v=kAtd9X29SdQ&t=244s

 

Vaša dijakinja