Blogi v nobenem primeru ne izražajo mnenj ustanove (CIRIUS Kamnik)
ali Evropske unije; predstavljajo izključno mnenja avtorjev.

ponedeljek, 22. april 2024

Življenje v očeh invalida - 6. del

 Digitalni pripomočki za invalide

 

Hej!

Danes bomo govorili o pripomočkih za invalide na računalniku.

Uporabljamo različne pripomočke, predstavila jih bom nekaj.

1.     Za pisanje teh zapisov uporabljam enega, ki ga ima vsak računalnik. To je zaslonska tipkovnica. Sama z rokami težko dosežem vse tipke. Ta pripomoček je zame nepogrešljiv.

2.     Ljudje, ki slabo vidijo, lahko uporabljajo Pripovedovalca. Deluje v tudi slovenskem jeziku. Slabost je, da govori malo popačeno.

3.     Program Communicator uporabljajo ljudje, ki ne morejo govoriti. Včasih so morali uporabljati mape s simboli. Se spomnim iz prvega razreda, ko sem imela dva sošolca s takimi mapami. Nista mogla samostojno komunicirati. Potrebovala sta pomoč pri iskanju pravega simbola. Vrnimo se nazaj k bistvu. S pomočjo programa logopedi sprogramirajo posebno virtualno "mapo". Uporaba je enostavna. Uporabnik na komunikatorju (to je majhen računalnik, narejen za nadomestno komunikacijo) pritisne želeni simbol in program z robotskim glasom reče na primer: "Hvala". Moti me samo, da so ti glasovi odrasli. V Angliji recimo imajo tudi otroške glasove. Vsak otrok si zasluži imeti otroški glas. Smo pa Slovenci dobili svoj računalniški glas. Prej so bili angleški glasovi. Izgovorjava je bila zato čudna.

Če vas zanima, lahko preizkusite, kako to deluje. https://ebralec.si/branje/

Vaša dijakinja